07 december 2008

Hockeyn har fått en nytändning

De senaste två månaderna har det hänt något som jag inte sett på allvar på 25 år.
Det är en allmän känsla bland folk för hammarbyhockeyn som är rakt igenom positiv.
Kravlös på något sätt.

Nej, inte kravlös. Villkorslös!
För kraven finns ju där.
Att inte gå upp i tren finns till exempel bara inte.

Det är svårt att förklara.

Under åren då Hammarby senast kunde bygga upp ett lag långsamt (ca 1975-1981) så hade fotbollen en rejäl boom.
Och det spillde över på hockeyn. När vintern kom så gladdes man åt att laget kom allt närmare elitnivån vartefter säsongerna förflöt och det var mycket litet skitsnack. Det var inget skitsnack alls.
Visst, de flesta höll till en början på lag som hade funnits i Elitserien tidigare, men allt fler upptäckte att det faktiskt räckte med Bajen för att tillfredsställa hockeysupporterskapet.

Efter elitseriebesöken har det tyvärr mest handlat om seriösa och oseriösa samt uteblivna satsningar. Det har handlat om en lång räcka misslyckanden (om en plats i elitserien ska vara det avgörande kriteriet på något lyckat).
Under Anschutz tändes hoppet, men det hade behövts en uppflyttning för att på allvar rucka på negativismen.

(Sen måste man ju stryka under att Hammarby Hockey under de senaste 20 åren har haft en rakbladsvass precision att torska avgörande matcher då publiken dykt upp i större skaror - det har fanimej inte hjälpt upp saken).

I vilket fall: Nu ser man - i samband med varje match - en ny blick i ögonen på dem som följer Bajen hockey.
Om det är en blick av hopp eller lycka, vet jag inte. Jag tror att det kanske mest handlar om en blick av att vara ett tidigare svart får som nu fått sin 90-gradiga vittvätt.
Eller kanske den fula ankungen som börjar fatta att han ju är en vacker svan (Nej, förresten, svanar är vidriga djur. Bli aldrig kompis med en sån. Låt inte dottern gifta sig med en ... osv)

Sammanfattningsvis kan man konstatera att, so far, är Bajen Fans Hockey en total höjdargrej. Skitkul.

(Det hindrar inte att jag anser att vi om sex, sju år hamnar i en misär av hundratals NHL-ifierade kvasimatcher när vi går upp i eliten. Men den dan den popcornburken)

Inga kommentarer: