14 augusti 2007

Kontinuitet ger hopp

Under en lång rad av år har Hammarby Hockey av olika anledningar idkat storstädning i spelartruppen inför varje säsong.
Många gånger har det gjorts av okänslighet på grund av ett stort pengainnehav.
Vi har pengar så nu köper vi nytt, har det låtit.
Det har förmodligen kostat oss en plats i elitserien.

För hade man istället, med start 1999 då de första pengarna rann in, ömt vårdat spelartruppen och steg för steg förstärkt med nya spelare, så hade det krävts ett smärre under för att inte ta steget upp.

Nu har man, som sagt, köpt ett helt nytt lag var och varannan säsong.

De senaste tre, fyra åren har spelaromsättningen haft andra anledningar. På grund av grava ekonomiska problem så har klubben varit tvunget att satsa billigt. Flera års tunga nedskärningar har fått Hammarby på en ekonomisk grund som kanske inte är stabil, men åtminstone inte livshotande dålig.

Och som genom ett under så står vi inför en säsong där nästan alla spelare är kvar. För första gången sen... ja, det måste vara slutet av 1970-talet.
Vad beror det på?
Tja, om man är lite elak så har Hammarby för dåliga spelare. De är inte intressanta för elitserieklubbar. För, det är ju en sanning att det bästa en allsvensk klubb kan ha, är ett gäng medelmåttiga spelare som bara nästan blir värvade. Ett lag utan stjärnor som ändå är tillräckligt bra för att ligga i topp.

Sant är nog att Hammarby inte har några spelare som skulle gå in i ett elitserielag. Åtminstone inte som tongivande spelare. Än. Istället finns en hel hög som har potential på några års sikt.

Inför förra säsongen kändes det som om varenda poäng skulle kännas som en seger. Efter en darrig halva så kom laget i gång och presterade riktigt bra. Nu blev marginalen ner till kvalstrecket bara fyra poäng, men spelmässigt tycker jag Hammarby höll en trygg allsvensk klass. Trygg från nedflyttning alltså.

I år har jag mycket större förhoppningar. Och det framför allt tack vare kontinuiteten. Med 17 spelare som har spelat ihop sig i över ett år så kan inte förhoppningarna ligga lägre än kamp om slutspel.
Hammarby slutade 28 poäng efter sjuan Nyköping förra säsongen, så det är en bit att ta in. Å andra sidan slutade vi 24 poäng efter ett AIK som bara var marginellt bättre. Gnaget utnyttjade sin fulla potential och kunde därför sånär knipa en slutspelsplats.

Jag hoppas och tror att vi kan hänga med i tabellen, och att publiken kommer i lite högre utsträckning. Då kan vi få råd att behålla spelarna ytterligare en säsong.

Och . kan det verkligen hända något.
Om det nu inte gör det redan denna säsong.

Inga kommentarer: