02 oktober 2007

Dags att knyta samman Hammarbyfamiljen igen

För tio år sedan splittrades Hammarby IF till en lång rad enskilda föreningar.
Det var säkert rätt. En paraplyförening och en rad sektioner med eget ekonomiskt ansvar.

Problemet är bara att Hammarby känns allt mer splittrat.
Inte nog med att de tidigare sektionerna ibland rent av motarbetat varandra. Även fansen har förändrats.
Förut var man Hammarbyare rakt igenom. Man höll på Bajen i fotboll, hockey och alla andra sporter. Och höll man inte på Bajen i första hand i hockey så fanns det ändå någon slags respekt för den som följde laget i den näst högsta serien, även om man själv föredrog Leksand (eller Brynäs eller vad som helst).
Nu händer det till och med att hockeybajare hånas när de går på fotboll(!!)

Men splittringen gäller även andra sektioner. Det känns inte som om det finns någon Hammarbyfamilj att tala om. Det finns bara 16 föreningar som av en händelse har samma namn.

För oss som är Hammarbyare rakt igenom (jag hoppas att det är ”oss”, att jag inte är ensam) så vill jag stötta Bajen i varenda idrott som HIF bestämmer sig för att anmäla ett korplag i.
Men det är inte så lätt just nu, då sektionerna inte är intresserade av varandra, då matcher krockar och då det inte ens finns en tidning som speglar hela Hammarby.

Jag har ett förslag till fyra åtgärder som Hammarby IF i mitt tycke bör göra:

Steg 1
På Hammarbys officiella sida hammarby-if.se bör man kunna bli medlem i samtliga sektioner. Även alla på en gång. En koll på avgifterna visar att den sammanlagda summan för medlemsskap ligger på ca 3850 (uppskattat då bowling, friidrott, goalboll, orientering och rugbyn inte har någon uppgift om medlemsavgifter). resp. 2 100 för en junior.
Ett fullt medlemsskap i alla Hammarbys föreningar för 3 000/1 500 (och kanske 5 000 för familj) tror jag skulle kunna attrahera en del.

Steg 2
Via huvudföreningen bör man även ordna en webbshop med produkter från samtliga sektioner. Som det är nu så stöter man på lite speedwayprylar om man besöker Gubbängen, och handbollsprylar när man går på Eriksdalshallen. En och annan udda pryl kan förirra sig in i Bajenshopen på Hornsgatan, men den butiken tycks ju vara fotbollens domän.
I webbshoppen ska man dessutom kunna beställa säsongskort till samtliga sektioner där såna förekommer. Dessutom ska man kunna kombinera olika säsongskort till ett bra pris. Hockey/Bandy/Handboll till exempel.

Steg 3
Vad som vidare behövs är att samtliga sektioner promotar varandra, så att det känns att det är samma klubb det handlar om. Resultatrapportering för varandras matcher borde vara en självklarhet. Presentation av årets trupp (hockeyn på Söderstadion, fotbollen i Eriksdalshallen, handbollen på Hovet etc.) stärker också känslan att det faktiskt handlar om Bajen.

Steg 4
Vid varje publikevenemang där Hammarby deltar ska det självklart finnas biljettförsäljning till samtliga andra sporter. En grupp bör utses att ha hand om detta. När man går in på Hovet ska det finnas en biljettkiosk/bord där kommande matcher står uppsatta. I Eriksdalshallen ska man kunna köpa hockey- eller innebandybiljetter. Gärna med kombinationserbjudanden. Ett stort problem numera är ju faktiskt att man inte ens vet om att det är en match på gång. Man ska inte underskatta impulsköpet, det gör definitivt inte proffsen dvs. handeln.

Det finns säkert ytterligare miljoner sätt att stärka sammanhållningen i föreningen. Gemensamma sponsorer, evenemang, att alla ställer upp med lag i Midnattsloppet osv. Det här var bara fyra grundläggande grejer.

4 kommentarer:

Mattis sa...

Jag är på och sprider ditt budskap. så jävla bra.
Här är ett annat:
www.free-burma.org


Mattis

Unknown sa...
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
Unknown sa...

Hatten av för kloka åsikter. Så som det känns på Hovet just nu känns Bajen som det ultimata medgångslaget, och går mitt gäng i putten på grund av egna frånvarande supporters kommer jag inte att känna mig delaktig i hammarbyfamiljen längre.

Anonym sa...

A och O borde vara att ha en gemensam sajt för all Hammarbys verksamhet, en Hammarbyiten på nätet. Har dryftat frågan förrut och den sida som finns idag är under all kritik. Tittar man på gnaget har de en skitbra sida för detta. bajen.se finns reggad men inget händer.

Problemet är också att om en hemsida skulle finnas hur skulle den finansieras då alla sektioner inte kan bidra med lika mycket cash,

En önskan till vore ju att den tv-kanal bajen använder för fotbollen tillsammans med fan-tv skulle kunna sända 3-4 dagar i veckan på en ny sajt med senaste nytt från bajenland om alla sporter.

Även ett säsongskort med handboll, bandy och hockey vore en bra idé samt att herr och damerna samt tff slås ihop om man vill lägga en 3-400 extra på säsongskortet.

Till sist, att de olika sektionerna konkurrerar med varandra är rätt uppenbart och att hockeyn får stryk då är givet. Trist att säga men nya fans alt en mindre arena för hockeyn är primärt just nu, Flytta ut i Haninge eller nåt och hitta en publikgrund där.

Hell bajen