06 december 2005

Vad betyder att ”stå upp för klubbens färger"?

Så fort det sker en incident i samband med match; supportergrupper eller enstaka fans som ryker ihop, slänger sten eller bara jagar varandra, så blir det en hetsig debatt.

Vems fel var det? Vad hände? Borde någon stängas av? Var det rätt att stänga av?
Vad det ofta landar i, åtminstone bland firmorna, eller vilka det nu är som slåss, är att man har försvarat lagets färger. Bajens huliganer försvarar alltså Hammarbys grönvita fana, AIKs firma försvarar gult och svart och så vidare.

Även om det mest låter som kristen fundamentalism från typ 1200-talet så går det att ifrågasätta det här resonemanget även om det vore så att Hammarby har färger som ska försvaras.

För, vilka står för klubbens själ egentligen? Och vad tycker de om att försvara Hammarby med nävarna?

Vi kan börja med spelarna
Spelarna är inte klubbens själ i första hand. De är klädhängare som representerar klubben, och som byter klubb så fort tillfälle ges. Men spelarna är samtidigt de som försvarar klubbens färger rent spelmässigt. Och i vissa fall så har de dessutom stort hjärta för klubben. Jag tror inte att spelarna tycker att slagsmål har något med klubbens färger att göra.

Sedan kan vi ta barn- och ungdomsspelarna
Alla knattar som lägger ner sin tid och energi för att bli stjärnor nån gång i framtiden, och som försvarar klubbens färger på isen och plan varje vecka. Har huliganslagsmål något med dem att göra? Sällan.

En annan grupp som bidrar till klubbens själ är alla föräldrar och ungdomsledare
Dessa lägger också ner tusentals timmar varje år för att Hammarby ska fungera. De bidrar nog också till Hammarbys själ. Vill de ha sin klubb försvarad med nävarna? Nja.

Nästa grupp är styrelsemedlemmar och kanslifolk
Ytterligare en grupp som satsar mycket av tid och engagemang på alla nivåer. Ordföranden och styrelse som jobbar med de stora frågorna. Frivilliga som sköter administrationen i de olika sektionerna och som håller liv i klubben. Är det positivt för dem med ett gäng som ”slåss för Bajens färger”? Gissa.

Funktionärer och frivilliga är en stor grupp
Människor som följer laget och arbetar gratis år efter år. Allt från folket i speakerbåset, matchvärdar, till skottstatistikräknare och webbmästrar. De bidrar också till Hammarbys själ. Utan nävar.

Och sedan till de kanske viktigaste grupperna
1. Normalåskådaren.
De 60-80% som följer laget från läktarplats. Som köper biljetter och souvenirer men som inte tillhör någon klack, men som ändå lever för sitt lag. Och som slåss ytterst sällan (även om det händer). Är det deras Hammarby som man slåss för? Jag tror att de betackar sig för den ”hjälpen”.
2. Fansen som står i klacken, åker på bortamatcher, fixar hemsidor, tar bilder och filmer. Bland fansen finns alla sorters männsikor som alla på sitt sätt bidrar till klubbens själ. De flesta är emot våld, varav en del aldrig skulle kunna tänka sig att slåss, medan andra kan tänka sig att försvara sig.
Sen har vi en grupp fans, bland Hammarby hockeys fans kanske hälften, som då gärna kör med ”vi försvarar Bajens färger”.

Men, är det Hammarbys färger de försvarar, eller bara den egna gruppens? Svaret är väl ganska givet…

Sammanfattning: Att klubbarnas firmor inte är intresserade av laget är nys. De är precis lika stora fan som andra supportrar. Men, när de råkar i slagsmål och säger att de försvarar klubbens färg, så är det ren lögn.

Inga kommentarer: