19 november 2005

80-talet tillbaka i derbyt (tyvärr)


Hammarby vände och vann derbyt mot AIK.
Det var en otroligt skön seger. Kanske inte helt rättvis, men härlig.
Matchen var tät och tuff och hade lagom mycket ”hatkänslor”. Tyvärr var det likadant på läktarna.

Det var inte utan att man fick flashbacks till 80-talet då ett gäng ynglingar från de bägge klubbarna startade ett slagsmål mitt på långsidan.
Det är illa nog att de ser nån mening i att slåss över huvud taget.
Men att göra det i själva arenan är riktigt idiotiskt. För de inbillar sig väl inte att de slåss för Hammarby resp AIK?
Nej, de slåss för sitt eget hormonstinna ego. Inget annat.

Enda fördelen med dagens huliganer är att de söker sig till varandra i högre grad än förr i tiden. Då räckte det att ha fel halsduk för att man skulle kunna bli misshandlad tillbaka till stenåldern. Nu handlar det om att boxas med likasinnade.

Vilka som började har ingen betydelse (slagsmålet på läktaren var betydligt närmare Hammarbyklacken så man kan ana vilka som började rusa för att komma fram till slagfältet), för när det händer i anslutning till match så är det den egna klubben som drabbas. Och Hammarby Hockey behöver inte fler motgångar nu.

Det tvetydiga med Hammarbys slagskämpar är att det faktiskt till stor del är deras förtjänst att det blivit mycket bättre stämning vid Hammarbys matcher. De är många, trogna och låter högt. Det är helt enkelt roligare att gå på en Hammarbymatch nu än tidigare. Och slagsmål under matcherna är mycket ovanliga. Jag hoppas de barnfamiljerna som var på matchen förstår det.

Jag hoppas att förbundet inte straffar klubbarna ekonomiskt. AIK och Hammarby gör vad de kan för att upprätthålla säkerheten. Däremot ska man lära sig av de eventuella misstagen som begåtts. Man kanske inte ska spela på fredagar. Och inte placera en klack i närheten av viphyllan. (Åtminstone inte Hammarbyklacken vid AIKs hemmamatcher och tvärtom. Det har varit många onödiga incidenter där.) Men ekonomiska straff gagnar ingen.

Det var en härlig Bajenfredag överlag. Fotbollen presenterade två klara spelare, varav Björn Runström var den ena. Bandylaget utan träningsmöjligheter vann över Falun och handbollslaget vann seriefinalen borta över Lugi.

1 kommentar:

Anonym sa...

maste kolla:)