28 november 2005

Djurgårdens IF - en storklubb med teflonsupportrar

Djurgårdens IF.
Pyjamasränderna, Tiergarten, Skansen, Apa IF.

”Kärt” barn har många namn, fruktade motståndare har många öknamn.

För, vad man än tycker om Djurgården så är det en framgångsrik storklubb.
Klubben har haft det bästa svenska fotbollslaget under 2000-talet, och man har en lång rad SM-guld, även om flera av dem kom innan man började spela om officiella SM-tecken. Likaså har man ett gäng SM-guld i ishockey, och tillhör de absolut mest framgångsrikaste föreningarna (1:a i maratontabellen, men tvåa efter SSK i hemsidans mer rättvisande mara).
Dessutom har klubben varit framgångsrik i en rad andra sporter; pingis, konståkning bl a.

Hur kommer det sig att denna Stockholmsklubb, som ju faktiskt har potiential, ändå är begåvat med supportrar som tycks doppade i teflon?

Jag kan inte vara ensam om att ha märkt den ökande förekomsten av DIF-attiraljer på människor när det närmar sig oktober-november de senaste åren.
Vem har inte en eller flera bekanta som plötsligt är djurgårdare efter ett vunnet derby eller ytterligare ett SM-guld?

Ja, den typiske djurgårdaren är en opportunist som visar sitt tryne när det går bra för laget, som drar sig till segrar som gnagare till ost. Men som annars är osynliga.

Under en lång rad år hade DIF fotboll i princip ingen publik, medan hockeyn hade fullsatt. Orsaken? Tja, fotbollen var ju inget kul, och hockeyn radade upp sm-tecken. Sedan fem år är det tvärtom. Nu kryllar det av fotbolls-difare medan klacksektionen i Globen är tom som en sparbössa.
Mer exempel: Djurgården fick ett elitlag i handboll, och i de första derbyna hade man något som man kan kalla klack. Men när sanningen, att ”lillebror” Hammarby är alltför överlägsna och att ett SM-guld inte är i sikte, så är det plötsligt lika tomt på klacksektionen som i hockey.
När klubben gjorde en liten men ambitiös satsning i bandy mötte man bl a Hammarby i en träningsmatch. Sju stycken i klacken...
Djurgården flyttar till Råsunda: Prestigen är viktigare än klubben - dessutom frånvaro av SM-guld. Ett tapp på några tusen i snitt...
Djurgården lirar i Royal League: Drygt 2 000 åker till Södertälje. Dessutom är ju Royal League en skitturnering (så länge man inte vinner)
Djurgården/Älvsjö missar SM-guldet men spelar semifinal i Womens cup: 257 personer kommer.

Det mest irriterande med dessa teflonsupportrar är att de inte tar en förlust. Så länge laget vinner så firar man och ”trackar” oss Hammarbyare. Och vi står där, knäckta, precis som förlorande supportrar brukar göra.
Men när ens eget lag tar sig upp ur gropen och slår tillbaka, när Bajen triumferar, vad händer då? Ja, då är Djurgårdarna plötsligt borta. För, är det något dessa supportrar inte vill vara med om så är det förluster. Då glömmer man hellre sin klubbtillhörighet och sitter framför NHL-matchen och gapar på Philadelphia, eller Serie A med Juventus.

AIK må man säga vad man vill om, men deras supportara är mer som Hammarbyarna i det här fallet. Man står och faller med sitt lag.

Å andra sidan tror jag ni har lagt märke till, precis som jag har gjort: nämligen sambandet läktarvåld-slutresultat. Det är ju lustigt att i princip alla oroligheter runt arenorna de senaste tio åren har skett när Hammarby vunnit en match. Och detta gäller både mot Djurgården och AIK.

Bästa ramsan igår i handbollsmatchen mot Djurgården: ”Stryk av FCZ, ja dom får stryk av FCZ"

PS. Även solen har ju sina fläckar: Hammarbyfansens behandling av sin hockeysektion är ju inget att skryta med, men det är ett undantag. Ingen är ofelbar

10 kommentarer:

Anonym sa...

Och ni har ju naturligtvis en fantastisk stämning på era hockeymatcher. För att inte tala om uppslutningen när bajen damfotboll spelar. Då gungar sös.

Webbmäster sa...

Hockeyn: som sagt, hockeyn är ett undantag.

Damfotboll: Det är ju inte direkt så att Bajen har ett halvt landslag och vunnit en rad SM-guld. Dessutom spelar damerna på Kanalplan och inte på Sös.

Anonym sa...

Kul skrivet! DIF-supportrar verkar överlag behöva en rejäl realitycheck/rehab. Däremot har dom tyvärr ett bra fotbollslag.

/Blåvitt SM-guld 2006

Anonym sa...

Hahaha, inte lätt att vara bäst. Alltid kul att läsa denna enorma bitterhet, lägg krutet på att stötta ditt eget lag istället. Tror du kommer tycka det är roligare.

Webbmäster sa...

Inte bitter alls.
Jo, på en sak. Att när vi slår dom (er?) så finns ni inte där.
Förutom i fotbollen då, fast det är ett undantag...

Anonym sa...

nää vi bara försvinner? hokus pokus?

fortsätta intala er så blir det sant så småningom...e det eran taktik eller?

aja, hoppas det får er att må bättre, iallafall.

Anonym sa...

Som gnagare kan jag inte göra annat än att hålla med. Har oändligt mycket mer respekt för bajens supportrar.

Anonym sa...

Tungt att ta upp damfotboll när det för det första inte är Djurgården utan Djurgården/Älvsjö, och när ni dessutom är precis lika värdelösa i den "sporten"...
Vart var ni i handbollen innan ni blev bra där? Eller i bandyn innan Jonas Claesson (och även efter honom)?
Hockeyn fullsatt?! Ta och kolla publiksnittet sen början av 90-talet, du kommer märka att det på nästan 15 år diffat mellan 6000-8000 konstant. Möjligt att premiärsäsongen i Globen låg på 9000, det är jag själv osäker på. Och då har vi inte alls legat i toppen varje säsong. 2002/2003 slutade vi fyra i grundserien och snittade 6626. Just nu, när vi ligger nia är snittet 6582. Ett tapp på 44 personer. Tungt. Verkligen.
Förövrigt ligger riktiga DIF Handboll i division 3.

Anonym sa...

Förövrigt, vi är regerande svenska ligamästare, regerande svenska cupmästare och leder vår RL-grupp, och du tror alltså att anledningen är medgångssupportrar till att publiksnittet i Södertälje är lågt?!
Ha ha!

Anonym sa...

Ett stort JÄVLA skämt är vad det här är! Tog det ett år för dig att plita ihop det där din jävla tomte?! Vi är Djurgårdens IF och vi är en stormakt inom dom två största sporterna i Sverige och det verkar det som att ni era jävla piller knarkande gräsrökare förtränger i era totalt sönder knarkade hjärnor!

Läktarmässigt är vi klasser bättre än er. Tifomässigt ska vi inte ens nämnas på samma planet för ni är så helvetes dåliga och vad det gäller sången ligger vi på samma nivå men i en match som betyder leva eller dö så är vi bättre (dö den som säger emot).

Du nämner människor som börjar "heja" på Djurgården efter att vi har vunnit ett SM Guld. Det är inga Djurgårdare om du på något vis i din sönder supna hjärna tror det, Jävla roddare!

Fattar inte varför jag lade ner nån tid åt nån sönder pundad brajare.

HAMMARBY KAN INTE VINNA!!!!!!!!!!