13 november 2005

Nya Sös enligt WebbMäster

Detta förslag har tidigare funnits på svenskafans (Söderstadion). Efter de senaste arenaturerna tycker jag att förslaget är aktuellare än någonsin. Ett förslag som skulle betyda cirka 25 000 i allsvenskan och cirka 20 000 i internationella matcher. Förslaget ger fritt spelutrymme att bygga sedvanliga sponsor- och slipsutrymmen på den södra läktarens mittsektion.
(Allra helst skulle jag vilja ha en helt ny arena i Södra Hammarbyhamnen men det lär väl aldrig hända)


I november ska Stockholms politiker fatta beslut om en ny arena i Globenområdet. Detta nästan 20 år efter det första löftet om ett nytt eller utbyggt Söderstadion.
Och som vanligt så tar politikerna i så att de skiter på sig. I stället för att skissa på en lagom fräsch och modern arena för några hundra miljoner kronor, så slås det på megatrumman. Alternativet med en mindre arena för 25 000 åskådare ska kosta 1,3 miljarder, och den större osymmetriska intergalaktiska stjärnkryssaren för 52 000 åskådare kostar den dubbla summan.
Jämför det med de arenor som byggdes i Portugal inför EM förra året, där den dyraste – den maffiga Da Luz för 65 000 åskådare – kostade cirka 780 miljoner.
Det kanske är fel att jämföra priser i det relativa låglönelandet Portugal med Sveriges genomkorrumperade byggbransch, men det ger en fingervisning i svenska politikers kåthet i att skapa svindyra monument över sig själva.

Måste det kosta så mycket? Tja, vissa verkar hävda att moderna arenor måste ha komfort, och komfort kostar.
Jag vet inte jag. Så länge man ser bra, det finns lite att välja på i kioskerna i pausen och att toaletterna är justa så räcker det. Sedan kan man haka på lite viputrymmen för den sortens klientel som kräver detta. Men det kostar väl inte 2,5 miljarder?
Att gå på Glasgow Rangers hemmaarena Ibrox, Camp Nou i Barcelona, EM-arenorna i Portugal eller Råsunda är mer eller mindre samma sak i komfortväg (för oss som betalar våra biljetter själva vill säga). På alla arenorna finns det att handla i pausen, man blir blöt om det regnar och fryser om det är kallt. Den enda som bryter av från mängden är väl Camp Nou där stämningen vid fullsatt är som Örjans Vall när Halmstads BK – tränar…

Jag tror inte på förslagen till nya arenor. Varför betala dyrt för marklösen när det redan finns mark? Varför bygga ett modernt monster som när det kommer till kritan endast tar in drygt femtio tusen och som garanterat kommer att kosta mer än budgeterat?

Jag är rätt säker på att vi – oavsett arenaalternativ – kommer att få ett nytt Globenexempel, där kostnaderna drar iväg så mycket så att det allt fattigare kommunalägda bolaget måste skörta upp sina hyresgäster än mer.

När Globen byggdes så lovade man att det skulle kosta stadens skattebetalare strax under 30 miljoner. När bygget väl var klart, eller klart blev det ju aldrig eftersom pengarna tog slut innan de hann bygga om Söderstadion till en sluten 20-25 tusen åskådarsarena, så handlade notan om över 400 miljoner kronor. En siffra som dessutom är rejält underskattad. Snudd på en miljard kronor, ligger sanningen närmast.

Nej, jag tror på att bygga ut det befintliga Söderstadion. Tanken har visserligen varit uppe förr, men förslagen har, enligt mig, inte tagit tillräcklig hänsyn för maximalt antal platser som man kan klämma in.

Mitt förslag:
Västra familjeläktaren:
Bygg fler rader bakåt, ända till bakre väggen. Eller, ännu hellre, bygg en ny läktare med lägre trappsteg. De nuvarande är så höga att man måste använda repstege för att ta sig upp.
Detta skulle nära nog fördubbla kapaciteten från nuvarande 564 (enligt uppgift).

Klackläktaren, norra:
Riv bakre väggen och fortsätt läktaren uppåt 10 rader, dvs 50 procent mer än originalläktaren (innan den provisoriska utbyggnaden förra året)
Med nytt tak skulle man kunna slippa de skymda platserna bakom stolparna, vilket man också undviker när man skippar balkongbygge. Balkonger skulle effektivt ta livet av den unika stämningen på Söderstadion där alla ser alla.
Kapaciteten skulle därmed öka med cirka 2 000.


Gubbläktaren, södra:
Samma sak som norra, riv bakre väggen och smäll upp tio nya rader (se bilder. En ursäkt för de snabbt ihoprafsade illustrationerna)
För att tillgodose sponsorer, vippare, press och annat så har jag inte räknat med några fler platser än nu på mittsektionen.
Kapaciteten ökar med uppskattningsvis 1 900.

Östra stå och kurvläktare:
Naturligtvis ska Söderstadion ha slutna läktare. En helt ny läktare som täcker de två “hålen” vid hörnflaggorna är den största förändringen. Den kommer dock att behöva byggas något brantare, både för att få plats och inte slinka ut över Nynäsvägen, och för att förbättra sikten för åskådarna.
Kapacitetsökningen har jag svårt att räkna ut. Klämmer man in folk stående som idag så kan det handla om över 4 000, men gör man blandat sitt och stå (sitt i mitten för säsongare och ståplatser i kurvorna) så kanske det handlar om hälften.

Med dessa förändringar så är det vara att räkna. En blandad östra skulle kunna betyda runt 23 000, bara ståplatser kanske 25 000. Det är mycket möjligt att jag är för optimistisk i min kalkyl, men tror inte det gäller mer än något tusental platser.

Sänka planen:
Jag gillar tanken på att sänka planen, men har medvetet utgått ifrån att det inte behövs. Jag tycker dock att man ska undersöka detta.

Låt oss säga att man sänker planen två meter. Det skulle ge kanske 1 500 platser till, men det är inte det bästa. Bygger man samtidigt in avbytarbänkarna (såsom jag har för mig att de har gjort på Highbury) så blir ett gäng av de bästa platserna plötsligt tillgängliga, långt ner vid mittlinjen.
På västra familjeläktaren kan man bygga till två bänkrader nedåt, samtidigt som man får ett unikt fågelperspektiv nära händelserna på plan (lite som i Eriksdalshallen)

Jag vet inte vad det här skulle kosta men jag misstänker starkt att med 1,3 miljoner (eller det dubbla) i plånboken så finns det många sköna miljoner att höja standarden i viputrymmen, toaletter, salustånd och så vidare.

Avgörande argument mot en stor arena
Enligt förstudien till den stora multiarenan så ska diverse markförsäljning finansiera en hel del. Det kommer aldrig att bli så att någon måste hosta upp 2,6 miljarder.

Men, enligt budgeten så kommer kostnaden bli cirka 60 miljoner per år i räntekostnader.
Redan det är en ganska hög siffra. Då ska man lägga till att ekvationen förutsätter följande:

- två allsvenska lag spelar sina hemmamatcher där
- att landskamper förläggs där
- att cupfinalen spelas där
- att minst fem storkonserter arrangeras per år.

Jag behöver väl inte tillägga att bygget i sig inte får spräcka sin budget (när hände det senast?) samt att man får ut det man vill för försäljningen av nuvarande Söderstadion.

Inga kommentarer: